SAVAŞ SANATI HAKKINDA
Savaşa dair stratejilerin yanında ordunun nasıl yönetilmesi gerektiği üzerine de tavsiyelerde bulunan Savaş Sanatı kitabı yöneticilere ve silahlı kuvvetlere de önemli bilgiler vermektedir.
Aynı zamanda günümüzde en eski strateji kitabı olarak görülen Savaş Sanatı çevirisini ise Giray Fidan ve Pulat Otkan yapmıştır.
SAVAŞ SANATI KONUSU
Savaş Sanatı konusu ise Tzu'nun 384 savaştan derlediği teorileri, savaş alanındaki ekonomileri ve politikaları anlatmaktadır.
Aynı zamanda filozof, eserinde bahsettiği önemli teorilerinin uygulanması ile savaşların savaşmadan kazanılabildiğini, rekabette nasıl üstünlük elde edilebileceğini analiz etmiştir.
SAVAŞ SANATI BÖLÜMLERİ
● Savaşın Maliyeti
● Savaşta Strateji
● Taktik
● Enerji
● Gücün Kullanımı
● Savaşta Manevra
● Taktik Değiştirme
● Ordunun İlerlemesi
● Arazi Faktörü
● Arazide Dokuz Konum
● Ateşle Saldırı
● Casusluk ve İstihbarat
SAVAŞ SANATI YAZARI SUN TZU KİMDİR?
Hala çok okunanlar listesinde yer almaya devam eden Savaş Sanatı kitabının yazarı Sun Tzu kimdir diye baktığımızda ise kısaca şunlar söylenebilir:
Sun Tzu MÖ 544 yılında doğdu. MÖ 500 yıllarında günümüz Çin topraklarında yaşadı. MÖ 473 yılında iken de hayata gözlerini yumdu.
Çinli bir komutan, filozof ve asker olan Sun Tzu savaş stratejilerini içeren Savaş Sanatı kitabını başarılı bir şekilde kaleme aldığı için günümüzün hala en eski strateji eserleri arasında yer almaktadır.
Ayrıca başarılı askerin liderlere ve askerlere yok gösterici nitelikler olan eseri birçok ünlü ismi de etkilemeyi başarmıştır.
Çünkü bu önemli eser sadece askeri öğütlere yer vermemektedir aynı zamanda ekonomi ve siyasi öneriler de içermektedir.
Ancak yine de askeri anlamda özel bir yeri olan eser Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde harp okullarında ders olarak öğrenciler ile tanıştırılmaktadır.
SAVAŞ SANATI'NDAN ALINTILAR
●"Taktik olmayan strateji zafere giden en yavaş yoldur. Stratejisi olmayan taktikler, yenilgiden önceki gürültüdür."
● "Düşmanı çevreleyin ama onun için bir çıkış yolu bırakın, aksi taktirde ölümüne savaşacaktır."
● "Savaşmak ve tüm savaşları kazanmak nihai zafer değil, nihai zafer düşmanı savaşmadan yenmektir."
● "Savaşın yüce sanatı, savaşmadan düşmanı bastırmaktır."