Dünya insan hayvan ve bitki formları için hayata izin veren bir gezegendir ancak koca evren göz önüne alındığında dünya ve içinde bulunduğu samanyolu galaksisi bile kum yığınında bir kum tanesi kadar yer kaplamıyor. Bu durum bilim insanlarını, yaşam için yeni gezegen arayışına götürüyor.
Bu nedenle araştırmacılar, evrende insanın ulaşabileceği alanlarda dünya gibi yaşam formlarını destekleyen gezegenler olabileceğine inanmak istiyorlar. Milyonlarca dolarlık, Mars gezegeninde yaşam arayışları projeleri, bugüne kadar dişe dokunur bir hayat belirtisi olmadığı bilgisine bizleri ulaştırdı. Ancak arayışlar hiçbir zaman bitmeyecek. Mars ile dünya arasındaki 500 milyon kilometrelik mesafeyi kat etmek, gezegenin yüzeyine insansız araştırma araçları göndermek oldukça masraflı olsa da tüm insanlık; yeni keşifler uğruna bu külfetlere katlanıyor.
Mars Gezegeninde Yaşam Var mı?
İnsan bedenini destekleyecek bir başka gezegen arayışında olan bilim insanlarına göre; Mars bir zamanlar zengin su yataklarına sahipti ve bu su büyük kum fırtınaları ve manyetik alan güç kaybı nedeni ile minerallere bağlandığına inanıyorlar. Manyetik alan kaybı nedeni ile Mars gezegenindeki su kütlelerinin buharlaşıp uzayda dağıldığı teorisi bile var. Mars'taki su kaynaklarının yol olma sürecinin 100 milyon yıl aldığına inanılıyor. Bilim insanları Mars gezegeninde 4 milyar yıl önce nehir ve göllerin olduğunu savunuyor. Fakat aynı süre içinde dünyada hayat gelişirken Mars gezegeninde hayat gelişmedi veya insan formunu destekleyecek yaşam şartları meydana gelmedi. Bir teoriye göre dünyaya yaşam; Mars gezegeninden gelen tek hücreli canlılarla başlamış olabilir.Mars gezegeninin fiziksel özelliklerine baktığımızda; mars gezegeninin çapı dünyanın yarısı kadar ve bu gezegende ortalama sıcaklık -62 derece olduğunu görebiliriz. Mars gündüz ve gece arasında 100 derece fark oluyor ve atmosfer basıncı çok düşük. Sık sık kum fırtınaları var ve atmosferinin yüzde 96'sı karbondioksitten oluşuyor. Bir mars günü 24 saat 40 dakikadır ve orada yer çekimi dünyaya göre 1/3 oranında. Kozmik ışınlara maruz kalan bu gezegenin yüzeyi oksitlenme yüzünden kızıl görünüyor. Mars gezegenine 2021 yılında inen bir ABD keşif aracının çektiği fotoğraflar ve sondaj sonucu elde edip yolladığı bilgilere göre gezegenin yüzeyinde değil ama 1 m derinliğinde minerallere bağlanmış ve hapsedilmiş su molekülleri var.